Gelişmiş Arama
Merhaba,
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Mayıs 25, 2012, 22:42:43
Ana Sayfa
Yardım
Giriş Yap
:
Lütfen profil ayarlarınızdan araç modelinizi seçmeyi unutmayınız.
207TR.com | Peugeot 207 Fan Kulübü
»
Otomobil & Modifiye
»
Teknik Konular
(Moderatör:
junker
) »
Antifiriz Kullanımı
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Topic Tools
Topic Tools
Yazdır
Ocak 18, 2012, 02:03:07
twobye
twobye
Ziyaret et twobye web site.
Göster twobye son yazdıkları.
Genel istatistiklerini göster twobye.
tuğbay ışıklar
Site Admin
Emniyet Müdürü
Araç: 1.4 HDi Trendy
Pug 207 1.4 hdi Beyaz Trendy
Antifiriz Kullanımı
Antifiriz nazı almanyasının Sovyetler Birliğini işgali sırasında tanklarının ve diğer zırhlı araçlarının donması ve bu yüzden savaşı kaybetmeleri üzerine Alman bilim adamları tarafından icat edilmiştir.
Sovyetler Birliği ile olan Savaş kaybedildikden 2 ay sonra antifiriz icat edildiği için Hitler geç kalmış olan bu bilim adamlarını asarak idam ettirmiştir.
Peki nedir bu antifiriz? ve nasıl çalışır?
Arabamızın motoru arabayı yürütecek gücü sağlarken bir yandan da ısı üretir. Motor bloğu içinde devamlı dolaşan su ile motor soğutulur. Motordan aldığı ısı ile ısınan bu su da radyatörde havanın yardımıyla soğutulur.
Kapalı bir çevrimde ve ideal ısı dengelerinde devamlı oluşan bu olayın farkına biz ancak, herhangi bir arıza durumunda soğutma olayı yetersiz kaldığında, radyatörden buharlar çıktığında, yani bilinen tabiri ile arabamız hararet yaptığında varırız.
Kışın soğuk aylarında, hava sıcaklığı sıfırın altına düşünce, arabamız kapı önünde hareketsiz halde iken bu soğutma suyu da her su gibi donabilir. Donunca genişler ve yaptığı basınçla motor bloğunu çatlatabilir. Bu olayı önlemek için suyun içine, sıfırın çok altındaki derecelerde bile donmasına mani olacak ‘antifiriz’ dediğimiz sıvı ilave edilir.
Motorun soğutma suyunun içine ne oranda antifiriz konulacağını, o bölgede olabilecek en düşük hava sıcaklığı belirler. O zaman şöyle düşünülebilir. Tam emniyetli olması bakımından, soğutma suyunun yerine niçin tamamen antifiriz doldurmuyoruz? Antifiriz oranı yüzde yüzü bulunca sıcaklık ne kadar düşerse düşsün maksimum korunma sağlanmış olmaz mı?
Hayır, olmuyor. Mantıken ters gelebilir ama belirli orandan fazla konulan antifiriz bu sefer de tamamen ters tepki veriyor. Suya yüzde 50 oranında katılmış antifiriz -37 derecede donarken, antifirizin kendisi yani saf antifiriz -12 derecede donuyor.Ayrıca antifiriz kaynama sıcaklığını 130 lara çekiyor. "ama" hepsini antifiriz yaparsak saf antifiriz motoru soğutamıyor.
Suyla karışabilen her şey onun sıfır derece olan donma noktasını düşürür. Yani donma derecesini düşürmek için suya toz şeker, şurup hatta aküdeki asit bile konulabilir. Hepsi de bir dereceye kadar aynı işlevi görür ancak hiçbiri diğer tehlikeli yan etkileri bakımından tavsiye edilmez.
İlk otomobillerde şeker ve balın antifiriz olarak kullanılmaları denendi, sonraları ise alkolde karar kılındı. Ancak bu sefer de alkolün kaynama noktası düşük olduğundan motor sıcakken sorun çıkardı. O halde ideal antifirizin donmayı önlemesi ama aynı zamanda da suyun kaynamasına sebep olmaması gerekiyordu. Günümüzde bu amaçla ‘etilen glikol’ denilen renksiz kimyasal bir sıvı kullanılıyor.
Suyun içine katılan kimyasalların donmayı önleme özelliği, suyun ve buzun moleküler yapıları ve antifirizin bu yapılara olan etkisinden ileri geliyor. Bilindiği gibi tüm sıvılarda olduğu gibi suda da moleküller serbest ve düzensiz halde, katılarda (buzda) ise sabit ve düzgün bir yapıdadırlar. Su donarken önce moleküllerinin hareketleri yavaşlar sonra da düzgün ve sabit bir pozisyona gelirler yani kristalleşirler. İşte antifirizin buradaki rolü. moleküllerinin su molekülleri ile birleşerek onların buz kristalleri oluşturmalarına mani olmaktır.
Peki öyleyse ortada su yokken antifiriz kendi kendine niçin daha çabuk donuyor? Çünkü suya katıldığında antifirizin su moleküllerine yaptığını su da antifiriz moleküllerine yapar. Donmayı önlemek daha doğrusu geciktirmek iki taraflı çalışır, su da antifirizin donma derecesini düşürür. Sonuç olarak arabanın soğutma suyuna önerilenden fazla antifiriz konmasının hiçbir faydası yoktur aksine zararı vardır.
Ocak 30, 2012, 23:26:33
sserdar
sserdar
Göster sserdar son yazdıkları.
Genel istatistiklerini göster sserdar.
Komiser
Ynt: Antifiriz Kullanımı
Güzel paylaşım teşekkürler tuğbay
Şubat 09, 2012, 21:48:15
sserdar
sserdar
Komiser
Bu antifirizler kendi aralarında ayrılıyor. Mavi ,Kırmızı ve yeşil olmak üzere bu renkler ne anlama geliyor bilen arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa çok sevinirim. Bu arada benim antifirizin rengi mavi...
Şubat 09, 2012, 21:51:52
Mete
Mete
Göster Mete son yazdıkları.
Genel istatistiklerini göster Mete.
Genel Moderator
Emniyet Amiri
Araç: Diğer
Getz CRDI
Alıntı sahibi: sserdar üzerinde Şubat 09, 2012, 21:48:15
Bu antifirizler kendi aralarında ayrılıyor. Mavi ,Kırmızı ve yeşil olmak üzere bu renkler ne anlama geliyor bilen arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa çok sevinirim. Bu arada benim antifirizin rengi mavi...
mavi antifiriz -20ye kadar diye biliyorum,çünkü bagajda duran antifirizim ankarada -23 dereceyi gördü ve dondu
kırmızı -30 diye biliyorum,yeşille ilgili fikrim yok
God created turbo lag to give the v8's a chance..
Şubat 09, 2012, 22:51:04
sserdar
sserdar
Komiser
Teşekkür
Şubat 11, 2012, 00:18:58
207-hdi
207-hdi
Göster 207-hdi son yazdıkları.
Genel istatistiklerini göster 207-hdi.
Komiser Yardımcısı
Araç: 1.4 HDi Dynamic
bak siz söyleyince hatırladım, askerdeyken bizim kışlada vardı, 4 tane şişe, hepsinde bu renk sıvılar vardı, bi de su. demek ki amacı buymuş =)
Şubat 11, 2012, 01:26:53
sserdar
sserdar
Komiser
Alıntı sahibi: 207-hdi üzerinde Şubat 11, 2012, 00:18:58
bak siz söyleyince hatırladım, askerdeyken bizim kışlada vardı, 4 tane şişe, hepsinde bu renk sıvılar vardı, bi de su. demek ki amacı buymuş =)
Yenimi öğrendin amacını, aferin sana
Şubat 11, 2012, 10:26:10
207-hdi
207-hdi
Göster 207-hdi son yazdıkları.
Genel istatistiklerini göster 207-hdi.
Komiser Yardımcısı
Araç: 1.4 HDi Dynamic
Alıntı sahibi: sserdar üzerinde Şubat 11, 2012, 01:26:53
Alıntı sahibi: 207-hdi üzerinde Şubat 11, 2012, 00:18:58
Yenimi öğrendin amacını, aferin sana
eyvallah hocam, o sıvıların antifiriz olduğunu bilmiyodum...
Şubat 23, 2012, 15:51:25
Ozgur
Ozgur
Göster Ozgur son yazdıkları.
Genel istatistiklerini göster Ozgur.
Baş Komiser
Araç: 2011 Peugeot 207 Outdoor 1.6 HDI Premium Voyage Paket
Hep 207...
Askerlik yanmış
Sayfa: [
1